Opfok

Groei in de eerste 2 weken is essentieel in kalveropfok
Praktijkervaringen en onderzoek bieden ons steeds beter zicht op de groeipotentie van het jonge kalf. Die blijkt hoog te zijn, maar met name in de eerste weken zijn de verschillen in groeiresultaten per bedrijf groot. Dit verdient aandacht, want groei in de eerste twee weken is essentieel voor de verdere ontwikkeling van het kalf. Wat zou u de optimale voeding zijn voor uw kalveren?
Kalveren vaak te laat terug op geboortegewicht
We zien in de praktijk grote verschillen in de hoeveelheid kalvermelk die kalveren met name in de eerste twee weken krijgen. Hoeveelheden lopen uiteen van minder dan 6 kilo tot ruim 10 kilo melkpoeder per kalf. Verder zien we grote verschillen in dosering: van minder dan 120 gram tot 160 gram per liter melk.
Kalveren gaan doorgaans na 3 dagen biest over op kalvermelk. In de eerste week krijgen ze 2 x 2 liter per dag en in de tweede week 2 x 2,5 liter. Bij een normale concentratie van 125 gram per liter krijgen deze kalveren nog geen 8 kg melkpoeder in de eerste 2 weken. Dat is iets meer dan 500 gram per dag, wat ze ongeveer voor onderhoud nodig hebben. Bij een temperatuur van 10 graden heeft een kalf van 45 kg ongeveer 500 gr melkpoeder nodig voor zijn eigen levensonderhoud. Het gevolg is dat de groei per dag erg laag zal zijn; rond de 100-150 gram per dag. Naast de lage groei hebben deze kalveren erg weinig weerstand, waardoor bacteriën en virussen vrij spel hebben.
Melkveehouders voeren kalveren vaak te voorzichtig
We kunnen stellen dat veel melkveehouders hun kalveren in de eerste 14 dagen te voorzichtig voeren. Ofwel: minder dan 8 kg poeder in de eerste 2 weken. Met dergelijke hoeveelheden groeien kalveren te traag en hebben ze pas na 7 - 10 dagen hun geboortegewicht terug. Dat is te laat. Zo blijven kalveren achter in groei en zijn ze onnodig vatbaar voor ziektes. Het is essentieel om dat te voorkomen. Iedere ziekte kost groei. Elke groeistop gaat in deze belangrijke fase ten koste van de uierontwikkeling en remt de ontwikkeling van organen, het verterings- en immuunsysteem.
Lebmaag is rekbaar
Voorheen werd gedacht dat de lebmaag erg klein is, met een inhoud van slechts 2 liter. Het blijkt echter dat de lebmaag juist zeer rekbaar is. Vooral als men direct met en na de biest doorgaat met 3 liter per maaltijd te voeren. Hierdoor rekt de lebmaag en verloopt de vertering probleemloos. Gevolg is dat het kalf later beter in staat is hogere voergiften op een juiste wijze te verteren.
Voerschema eerste 14 dagen
Het Nutriprof advies is als volgt:
- Voer binnen een uur na het afkalven 4 liter biest van een gecontroleerde kwaliteit. Met een refractometer kunt u snel meten of de biest van goede kwaliteit is.
- Voer binnen 12 uur nog 2 à 3 liter
- Op dag 2 en 3-> 3 x 2 liter biestmelk
- Op dag 4 tot 7-> 3 x 2 liter Math's melk; minimale concentratie 1:6 geen stro of kalverkorrel, wel water verstrekken
- Op dag 8 tot 14-> 2 x 3 liter Math's melk; minimale concentratie 1:6 geen stro, wel kalverkorrel en water verstrekken
Met dit schema krijgen kalveren 11 kg Math's melk van dag 4 tot en met 14. Er kan met Math's milk, Math's Spray of Nutrimath's BB Plus worden gewerkt. Met bovenstaand schema komen de kalveren amper onder hun geboortegewicht en groeien ze 4 - 8 kg. Zo krijgen ze energie om het immuunsysteem sterk te maken en dat zie je terug; gezonde kalveren, goed gevuld en met een fraai haarkleed.
De juiste groeicurve in gang zetten... “Een goed begin, is het halve werk”
Om op jonge leeftijd voldoende liters met een hoge concentratie te kunnen voeren is een product met hoge verteerbaarheid nodig zoals Math's Spray of Nutrimath's BB Plus nodig. Via een gericht voerschema kan in de 2e levensweek 6 liter melk met minimaal 160 gram Math's melk per liter gevoerd worden. Dit zet jonge kalveren op een groeicurve waar ze hun hele leven profijt van hebben.
Van 100 naar 120 kg in 3 maanden
Hoewel de meeste melkveehouders hun kalveren niet wegen, weten wij dat het gemiddelde gewicht net boven de 100 kg ligt op 3 maanden. Met onze inzichten bereiken wij een gewicht 120 kg in 3 maanden. Uit de tabel wordt duidelijk welke groeicurve daarvoor nodig is. Omdat we weten hoe belangrijk de groei en ontwikkeling is voor latere productie is het voor elke melkveehouder cruciaal om mogelijkheden voor betere groei daadwerkelijk te benutten.
Terug naar het overzicht