Home > Veehouder > Koesignalen > Immuunsysteem

Immuunsysteem

Immuunsysteem

Een gezonde koe is een koe met een goede productie, optimale vruchtbaarheid en minimale herstelkosten. Dieet is grotendeels verantwoordelijk voor een sterk immuunsysteem.

Wat zijn oorzaken van een slecht immuunsysteem?

Er zijn veel zaken die het immuunsysteem van een dier kunnen beïnvloeden: Afkalven: het dier gaat van een fysiologisch stadium (uitdroging) naar een hoge productie. Dit omvat het mobiliseren van de reserves van het dier en het verzwakken van zijn immuniteit. Stress produceert het stresshormoon cortisol, wat een negatief effect op het immuunsysteem (zie figuur 1) heeft. Vooral de periode rond het afkalven is stressvol. De overgang van droogstaand naar melkgevend, een andere stal en wijzigingen in het rantsoen zorgen dat er veel van het stresshormoon cortisol wordt aangemaakt en het immuunsysteem wordt onderdrukt.

Werking_stress_op_Immuumsysteem

Figuur 1: Werking stress op Immuunsysteem

Wat kunt u doen?

De manier om uw koeien in perfecte gezondheid te houden, is het optimaliseren van het natuurlijke immuunsysteem van de koe. Bij Nutriprof hebben we onze producten bestudeerd om zo goed mogelijk aan de behoeften van dieren te voldoen. We bieden een breed scala aan producten om dieren in hun verschillende stadia aan te vullen. We hebben ook supplementen om de negatieve energiebalans na het afkalven aan te vullen. Aarzel niet om contact op te nemen met uw Nutriprof-wederverkoper voor meer informatie.

Naar producten

Terug naar het overzicht
© 2022 Nutriprof Sprl