Home > Nieuws > Likemmer of bolus: hoe zit dat eigenlijk?

Likemmer of bolus: hoe zit dat eigenlijk?

16 november 2019

Likemmer of bolus: hoe zit dat eigenlijk?

Mineralen, spoorelementen en vitamines vormen een essentieel onderdeel van het dagelijkse rantsoen van dieren. Ze zijn namelijk belangrijk voor het goed functioneren van het dier. Echter is het niet eenvoudig om specifieke tekorten te herkennen en daar de gift op af te stemmen. Elk dier heeft, afhankelijk van de omstandigheden, een verschillende behoefte.

Likemmers zijn zelfregulerend qua opname. Bij een tekort aan één of meerdere elementen, zullen de dieren van de likemmer opnemen, om zo hun tekorten weg te werken. Dit wordt ook wel het ‘’barometer effect’’ genoemd. Wordt er veel van de likemmer opgenomen, dan zijn er tekorten in de het rantsoen/weide waar de dieren op dat moment van vreten. Andersom houdt het in dat bij vrijwel geen opname het aanbod gedekt is of zelfs overdadig is.

Een andere manier om de mineralenvoorziening te dekken zijn bolussen. Bolussen kunnen bijdragen wanneer er een tekort is aan sporenelementen. Echter bevatten bolussen geen macro-elementen (natrium, kalium, magnesium, calcium, fosfor, chloor en zwavel). Ook kan men zich afvragen of de bolussen de mineralenbehoefte over een langere periode kan dekken. Voornamelijk door het arbeidsgemak kiest men toch wel voor bolussen.

Tabel 1: vergelijking likemmers met bolussen:

  Likemmer Bolus
Mineralendekking Goed

Gedeeltelijk

Macro mineralen Goede dekking Geen dekking
Sporenelementen (klein tekort) Goed Goed
Dagelijkse dosering Goed te meten Niet meetbaar

 

 

 

 

 

 

Er zijn verschillende soorten likemmers op de markt. Deze kun voornamelijk onderscheiden in persemmers en gietemmers. Persemmers bevatten een geringe hoeveelheid melasse, waardoor luxeconsumptie wordt voorkomen. Gietemmers bevatten een groter aandeel melasse, hierdoor is het product een stuk smakelijker, echter kan dit ook zorgen voor luxeconsumptie, dat maakt de producten per dier per dag kostbaarder. Wordt juist de gietemmer goed opgenomen, let er dan vooral op dat uw likemmer niet voornamelijk (>50%) uit melasse bestaat; lekker, maar nutritioneel niet verantwoord.

Onze conclusie: Mineralenlikemmers bevatten juist ook de macro-elementen en bevatten dus een completer aanbod van mineralen, sporenelementen en vitaminen. Daarnaast zijn dieren met likemmers dus zelfregulerend.

Ons assortiment likemmers en blokken

Terug naar het overzicht
© 2022 Nutriprof Sprl