Home > Nieuws > Ketose is een grote kostenpost

Ketose is een grote kostenpost

8 januari 2020

Ketose is een grote kostenpost

Het is een veel voorkomende aandoening bij melkvee: ketose, ook wel slepende melkziekte genoemd. 30% van de koeien ondergaat na kalven een subklinische ketose.

Ketose is een grote kostenpost; de kosten worden geschat op zo’n € 250,- tot € 600,- per koe per lactatie. Reden genoeg om er alles aan te doen om dit op uw bedrijf aan te pakken.

De oorzaak van ketose of slepende melkziekte is een negatieve energiebalans aan het begin van de lactatie als gevolg van de snel stijgende melkproductie in combinatie met een trager stijgende voeropname. Dit is duidelijk te zien in het schema hieronder.

negatieve energiebalans melkvee

Koeien die in een negatieve energie balans zitten, spreken hun vetreserves aan voor de energievoorziening. Bij dit proces worden ketonen (aceton en beta-hydroxyboterzuur) gevormd. Het lichaam kan kleine hoeveelheden ketonen verwerken, maar bij grote hoeveelheden lukt de verwerking niet meer en stapelen de ketonen zich op in het lichaam (Ketose).

Signalen

Koeien met ketose worden traag, hebben weinig eetlust en nemen daardoor onvoldoende krachtvoer op. De melkgift blijft achter bij de verwachting, de melk  en de mest wordt dikker, de conditie neemt af. Ook worden de dieren vatbaarder voor andere aandoeningen, zoals baarmoederontsteking en lebmaagdraaiing. De typische aceton geur in de uitademingslucht is een goede indicator dat u te maken hebt met een serieus geval van ketose.

Oplossingen

Om de negatieve energiebalans tot een minimum te beperken, moet er voldoende glucogene energie gevoerd worden aan verse koeien. De belangrijkste bouwsteen van glucose bij herkauwers is propionzuur, een vluchtig vetzuur dat in de pens wordt gevormd via fermentatie. Na opname in de bloedbaan wordt het propionzuur ter hoogte van de lever verder omgezet naar glucose.

Nutriprof heeft voor u een ruim assortiment producten die bijdragen aan vermindering/voorkomen van ketose:

Terug naar het overzicht
© 2022 Nutriprof Sprl