Home > Nieuws > Enkele tips voor een succesvolle overgang naar...

Enkele tips voor een succesvolle overgang naar weiderantsoen

22 maart 2022

Enkele tips voor een succesvolle overgang naar weiderantsoen

Elk jaar, in het voorjaar, worden nogal wat dieren terug op de weide gezet. Het kan eenvoudig lijken!   Toch weten we bij Nutriprof net zo goed als u dat het niet alleen een kwestie is van het hekken openen en je herkauwers laten  stoeien in de weiden.    Een succesvolle overgang kan niet geïmproviseerd worden.  Samen aan een bruuske verandering in voeding en omgeving, vertegenwoordigt het een echte periode van stress voor uw dieren. Daarom kan het helaas rampzalige gevolgen  hebben als het niet goed wordt begeleid.

Om u zoveel mogelijk te begeleiden in deze belangrijke periode, hebben we een aantal aandachtspunten opgelijst voor een succesvolle weide-overgang.   

 

 1. Een geleidelijke overgang realiseren

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er een geleidelijke overgang van +/- 3 weken is. We starten het buitenlaten met een paar uur (3-4 uur) in de middag met de volle pens. Dit is in feite de tijd die nodig is voor de micro-organismen van de pens  om zich aan te passen aan een nieuw rantsoen.  Tijdens de eerste dagen van deze periode zullen we een deel van het winterrantsoen blijven voederen om spijsverteringsstoornissen te voorkomen.  Het jonge voorjaarsgras is rijk aan ruw eiwit, oplosbare suikers maar heel vaak, laag in vezels. Daarom is het goed om naast vers weidegras een graskuil laag in eiwit of  maïskuil te voederen. Om herkauwen te bevorderen, kan het ook nuttig zijn om extra structuur (een weinig stro) in het rantsoen op te nemen.

Als het gras al vrij overvloedig lijkt,beperk dan het perceel weide dat toegankelijk is voor uw dieren of beperk de duur van het beweiden, om overmatige opname te voorkomen.

 

 1. Controleer de lichaamsconditie van uw dieren

Het is belangrijk om de gezondheidstoestand van uw herkauwers te controleren voordat u ze in de wei loslaat. Een bruuske rantsoenovergang kan ervoor zorgen dat ze afvallen. We raden u aan speciale aandacht te besteden aan vers gekalfde melkkoeien en eerstekalfskoeien.

 

 1. Vertraag de spijsverteringstransit door extra vezels op te nemen

Het is ook essentieel om de spijsverteringstransit van uw herkauwers   te vertragen. Om dit te doen, omdat het eerste voorjaarsgras praktisch geen vezels bevat, adviseren we om het verbruik van effectieve vezels te bevorderen door hooi of stro beschikbaar te stellen.  Het verstrekken van extra vezels in het rantsoen zal de zuurtegraad van het gras reguleren, bicarbonaat en zout zullen in deze context zeer nuttig blijken.

Het gebrek aan vezels kan in zeer korte tijd een daling van de pens-pH en bijgevolg een overproductie van zuren (acidose) veroorzaken. Deze pathologie kan gevolgen hebben die rampzalig kunnen zijn voor uw dieren:

 • een daling van het vetgehalte van melk
 • een onregelmatige eetlust
 • een slappe consistentie van de mest
 • hoefproblemen
 • leverabcessen
 • stoornissen en laesies in de pens.

Om ervoor te zorgen dat de zuur-basebalans bij uw herkauwers wordt gehandhaafd, kunnen we u alleen adviseren om het vetgehalte van de melk te controleren tijdens de aanpassingsfase aan het nieuwe dieet (de 3 weken overgang waar we het in punt 1 van dit artikel over hebben).   Een afname van het melkvetgehalte is vaak een van de eerste tekenen van acidose. U kan onze Math's Buf Balance gebruiken. Meer te weten over de Math's Buf Balance ?

 

 1. Antiparasitaire voedingssupplementen toedienen

Interne parasieten kunnen talrijk zijn. De belangrijkste zijn de long- en darm strongles evenals de trematoden: kleine en grote leverbot en het paramphistoom op de wanden van de pens. De economische verliezen in dit verband zijn gekend. Daarom is het bij inscharen belangrijk om voedingssupplementen toe te dienen, zoals de likemmer Math's Vara-blok om preventief de weerstand op te bouwen tegen deze parasieten en om de gezondheid en immuniteit van uw dieren te behouden.

 

 1. Het toedienen van voedingssupplementen rijk aan mineralen

Op het moment van inscharen is het gras vaak nat en laxerend. Bovendien is het jonge gras vaak laag in belangrijke mineralen zoals magnesium en natrium. Daarom wordt op het moment van beweiden de voedseltransit versneld en wordt de spijsvertering daarom verstoord. De opname van magnesium wordt minder effectief en een tekort kan aan de oorsprong liggen van grastetanie (kopziekte). Preventie en op tijd (1 maand voor inscharen) extra magnesium voorzien kan dit voorkomen. Magnesium kan in verschillende vormen worden toegediend: vloeistoffen, poeders (magnesiumoxide),   bolussen, likstenen of likemmers

Vergeet ook niet om uw dieren altijd te voorzien van een zoutsteen of een likemmer om de tekorten aan natrium weg te ‘likken’.

Meer te weten over onze likemmers ?

Of over onze mineralen ?

 

 1. Aandacht voor de hoeven van uw vee

Verwaarloos de hoeven van uw vee niet tijdens de eerste dagen beweiden. Na een lange opstaperiode  is de hoorn van de hoef zachter en de steenachtige paden van de weiden kunnen ze beschadigen en laesies (abcessen) en kreupelheid veroorzaken. Vergeet dus niet om de hoeven van uw herkauwers te onderzoeken en een bekapbeurt uit te voeren voor het uitje in de wei als u merkt dat de toestand hiervan niet voldoende is. Zorg er ook voor dat u de paden en toegangen onderhoudt: vermijd putten of spoorvorming.   Dit verhoogt het comfort van uw dieren wanneer ze heen en weer gaan naar de weiden, maar ook de uwe.

 

 1. Controleer waterpunten en bodem PH

De waterpunten moeten worden gecontroleerd, zodat de kudde voldoende schoon water heeft. Ook adviseren wij u om periodiek een bodemanalyse uit te voeren om de pH te controleren en een goede grasopbrengst te garanderen.

 

 1. Beperk parasieten

Het wordt aanbevolen om overbegrazing te voorkomen,  omdat de larven meestal op 5 cm van de grond worden gevonden.

 

 1. Aandacht besteden aan vliegen en knutten

Viegen en knutten veroozaken heel veel onrust bij de dieren. Een ander gevaar ligt in het feit dat insecten overdragers van vele ziekten kunnen zijn. Ze worden voornamelijk gevonden bij warm en vochtig weer.   Om de kudde tegen deze insecten te beschermen moet preventief worden gewerkt. Dit kan door middel van externe antiparasitair diergeneesmiddelen of via afweermiddelen via een mineraal voedingssupplement rijk aan knoflook (erkend om zijn insectenwerende eigenschappen). Onze Fluga Bloc of onze Vara bloc kunnen een oplossing zijn. 

Terug naar het overzicht
© 2023 Nutriprof Sprl